Fokus på modejournalistik

I det senaste numret av Journalisten kan man läsa mitt jobb om modejournalistik, som är baserat på min C-uppsats ”Var det bättre förr?”. För hundra år sedan fanns det enstaka reportage om mode i veckopressen. I dag finns modebevakningen överallt, i specialmagasin, i dags- och kvällspress, TV, radio och på nätet. Jag har synat modejournalistiken i sömmarna för att se hur välskräddad den är.

Modejournalisten Lotta Lewenhaupt (som varit min mentor) och journalistforskaren (var en av mina journalistlärare på Södertörns högskola) Gunnar Nygren  anser att modejournalistiken inte är tillräckligt kritisk. Men deras åsikter om dagens modejournalistik skiljer sig även åt i vissa frågor.

På Feminas redaktion i Helsingborg pratade jag bland annat med chefredaktören Ulrika Norberg och moderedaktören Sarah Thörnqvist. Mode är en stor del i tidningen, det är moderubrikerna som lockar flest läsare. Men de tycker även att det är viktigt med annat innehåll för att få en bredd.

Stil, modeprogrammet i P1, måste leverera utan text och bild, vilket innebär att de måste försöka fånga lyssnarna genom att ha ett lustfullt och lärorikt innehåll. Modemagasinet Elle satsar på ny teknik och tycker att det är viktigt att nå ut i nya forum. De har till exempel en trendapp. Bon är ett av yngsta modemagasinen i Sverige och skiljer sig en aning från de klassiska mode- och livsstilsmagasinen både när det innehåll och omslag. De riktar sig både till män och kvinnor och innehåller en mix av popkultur, mode och konst.

I min C-uppsats analyserar jag modeartiklar ur Idun och Husmodern från början av 1900-talet och ur Femina och Damernas Värld från 40-talet, då de kom och konkurrerade ut Idun och Husmodern. Jag har följt utvecklingen under 1900-talet fram till i dag och kan konstatera att det skett en explosion när det gäller mode, vilket delvis beror på teknikens utveckling och möjligheterna att vem som helst kan publicera på nätet.

Frågor eller funderingar, kontakta mig gärna eller lämna en kommentar.

Publicerad i Uncategorized

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*